• Project Name: ΑΠΕΚ ΣΥΡΟΥ Ο.Ε.
  • Πελάτης: ΑΦ Κοπανιτσάνος & Σία Ε.Ε.
  • Τοποθεσία: Λαγκόνια, Σύρος

(Ανάκτηση αδρανών υλικών)

Στην Ελλάδα η ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται από τις διάφορες οικοδομικές εργασίες (κατασκευές και κατεδαφίσεις) εκτιμώνται σε 6-7 εκατ. τόνους ετησίως (Μελέτη ΥΠΕΧΩΔΕ, 2006), αλλά βαίνουν συνεχώς μειούμενες λόγω της κρίσης στον κλάδο κατασκευών. Δεδομένου ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ένα οργανωμένο δίκτυο συλλογής και αξιοποίησης τους στη Σύρο, η διαχείριση των υλικών αυτών γίνονταν αποσπασματικά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους.

Η ΑΠΕΚ ΣΥΡΟΥ Ο.Ε. είναι μία ομόρρυθμος εταιρεία, πλήρως αδειοδοτημένη και εξειδικευμένη μονάδα ανάκτησης αδρανών υλικών. Απόβλητα από εργασίες εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων που προέρχονται από οικοδομικές εργασίες, έργα υποδομών, ανεγέρσεις, καθώς και ανακαινίσεις/αναπλάσεις από έργα του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα παραλαμβάνονται και διαχειρίζονται πλήρως από εμάς. Σκοπός της εταιρίας αυτής είναι η συλλογή των υλικών, η σωστή διαλογή τους, η επεξεργασία αυτών μέσω εξειδικευμένων μηχανημάτων και η πώληση των ανακυκλώσιμων οικοδομικών και παρόμοιων υλικών. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μείωση των αποβλήτων που διατίθενται στο έδαφος και η μείωση της ανάγκης για πρωτογενή αδρανή υλικά μέσω της επιθυμητής αντικατάστασής τους από ανακτημένα αδρανή στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.

Τα υλικά αυτά συλλέγονται και μεταφέρονται στην ΑΠΕΚ ΣΥΡΟΥ όπου ζυγίζονται, διαχωρίζονται και αποθηκεύονται προσωρινά. Με κατάλληλα μηχανήματα (σπαστήρα, χαλικοτριβείο, κόσκινα και ταινίες διαλογής) δημιουργούνται αδρανή υλικά έτοιμα για χρήση σε οικοδομές εργασίες και έργα οδοποιίας. Τα υπολείμματα της διαλογής (πλαστικό, χαρτί, κεραμικά, μέταλλα) προωθούνται σε άλλες μονάδες ανακύκλωσης  που ειδικεύονται στην ανάκτηση των υλικών αυτών.

Τα αδρανή υλικά (άμμος, γαρμπίλι, χαλίκι, σκύρο, 3ΑΑ και 3ΑΒ χώμα) που παράγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές.

EnglishGreek
company logo